„To niesamowite, jakimi technikami, połączeniami kolorów i kompozycjami zapachowymi można
pokolorować przezroczystą masę glicerynową i jak zastyga ona w twardą, pachnącą i kolorową bryłę
mydła. Nic innego, jak kolorowe zapachy!” Właśnie tak o powstaniu nazwy marki opowiadał jej
założyciel, Łotysz Vladimirs Litvinenkovs, a dosłowne tłumaczenie „Spalvoti Kvapai” to „Kolorowe
Zapachy”! 😉
Gliceryna lub glicerol pozyskiwany jest z olejów roślinnych. Naturalnie występuje również w
produktach fermentowanych, takich jak piwo, wino czy chleb. Ten składnik został przypadkowo
odkryty w 1779 roku przez szwedzkiego chemika K. W. Scheele, który podgrzewał mieszaninę oliwy z
oliwek. To właśnie on zidentyfikował powstałe tłuszcze jako glicerynę. Od połowy XIX wieku ludzie
zaczęli używać gliceryny do produkcji mydła. Proces ten polega na podgrzewaniu niektórych olejów
roślinnych, a następnie pozwoleniu, by roztwór ostygł i stwardniał.